Πάρε μία ανάσα. Κάνε ένα Ιντερλούδιο.

Σχολείο. Πανελλήνιες. Σχολή. Εξεταστική. Μεταπτυχιακό. Δουλειά.

Όσοι από εσάς έχετε Facebook, Instagram, Pinterest ή οποιοδήποτε άλλο Social Media που μπορεί να πέσει το μάτι σας σε κάποιο inspirational quote, θα έχετε διαβάσει το ακόλουθο του Abhysheq Shukla (ή κάτι αντίστοιχο):

“People wait all life for Friday, all year for summer, all life for happiness”

Η ζωή μας πολλές φορές μοιάζει μία σειρά από ατελείωτες υποχρεώσεις. Ένα σύνολο από πρέπει, τα οποία επισκιάζουν τα θέλω. Θέλουμε να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα, αλλά ποτέ δεν έχουμε τον χρόνο και πάντα τα ξεχνάμε. Κάνουμε σχέδια για ταξίδια, στα οποία ποτέ δεν πηγαίνουμε. Εκθέσεις που ποτέ δεν επισκεπτόμαστε. Αποθηκεύουμε συνταγές που ποτέ δεν μαγειρεύουμε. Ονειρευόμαστε ιντερλούδια που ποτέ δεν γευόμαστε. Όμως τι είναι το ιντερλούδιο;

Το ιντερλούδιο (interlude), είναι ένα ευχάριστο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο σκηνών ή πράξεων ενός θεατρικού έργου. Ετυμολογικά, η λέξη αποτελείται από τα λατινικά “inter”, που σημαίνει “ανάμεσα” και το ludicrum, που σημαίνει “διασκέδαση” και “παιχνίδι”. Με λίγα λόγια, το ιντερλούδιο είναι ένα διάλειμμα. Μία ανάσα. Μία εμπειρία ανάμεσα στις υποχρεώσεις, η οποία εκφράζει την επιθυμία μας και χαρακτηρίζεται από διασκέδαση.

Τα ιντερλούδια στα θεατρικά έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Σου δίνουν την ευκαιρία να επεξεργαστείς τι συμβαίνει στο έργο, αλλά και να ξεκουραστείς. ‘Έτσι και στη ζωή. Για να δούμε με καθαρό μυαλό την πορεία μας και την καθημερινότητά μας. Για να είμαστε αποδοτικοί και ενεργητικοί. Για να πάρουμε αποφάσεις που μας χαρακτηρίζουν. Χρειαζόμαστε τα διαλείμματα. Τις μικρές ανάσες. Την ξεκούραση.

Μας αξίζει να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία όσο και την σωματική, να μας δίνουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Είτε αυτό είναι ένα ταξίδι, ένας καφές με έναν φίλο, ένα binge watching της αγαπημένης μας σειράς. Ό,τι σημαίνει για εμάς ιντερλούδιο.

Οι υποχρεώσεις και οι στόχοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να «τρέχουν», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Κάποιες φορές πρέπει να βάλουμε και την προσωπική μας ζωή σε προτεραιότητα και ας αφήσουμε την επαγγελματική/ακαδημαϊκή να περιμένει. 

Αν παρατηρήσετε, οι στιγμές πραγματικής ευτυχίας δεν χαρακτηρίζονται, συνήθως, από μία προαγωγή, από αριστεία ή το να μην έχεις μαθήματα για τον Σεπτέμβρη, αλλά από αξέχαστες βραδιές με φίλους, περιπέτειες, βαθυστόχαστες συζητήσεις και την ησυχία ανάμεσα στη ηχορύπανση της ζωής. 

Επομένως, μιας και μόλις τελείωσε η εξεταστική. Πάρτε μία ανάσα. Κάντε ένα ιντερλούδιο.