Πανγαία στη σύγχρονη εποχή

Κάποτε, επικρατούσε η ολότητα και όσα εμείς θεωρούμε διαφορετικά ήταν ένα.  Εκατομμύρια χρόνια πριν υπήρχε ένα μόνο κομμάτι γης, η Πανγαια, που διασπάστηκε από την κίνηση των τεκτονικών πλακών σε επτά ηπείρους δημιουργώντας τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. 

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη διάσπαση που συνέβη στην Πανγαια με την αποξένωση που νιώθουμε σήμερα μεταξύ μας; Έχουμε μάθει στη διαίρεση, στο φόβο για οτιδήποτε δεν μοιάζει με εμάς και έχουμε χτίσει στερεότυπα που ασυνείδητα έχουμε υιοθετήσει. Η καχυποψία και η προκατάληψη για το διαφορετικό και η υπεράσπιση της ταυτότητας μας έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες εξελίξεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Μάταια,μάλλον προσπαθούμε να αποδείξουμε πως δεν μοιάζουμε, πως δεν ήρθαμε από το ίδιο κομμάτι γης. 

Και τι συμβαίνει με τη δίκη μας εσωτερική Πανγαία; Προσπαθούμε να ορίσουμε ακριβώς την ταυτότητα μας και να  καταλάβουμε ποιο είναι το δικό μας καλούπι. Τα αντιφατικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε μας διασπούν εσωτερικά και μας καλούν να επιλέξουμε που ανήκουμε. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ψυχική μας υγεία και να ενώσουμε τα σπασμένα μας κομμάτια στον αγώνα μας να καταλάβουμε τον εαυτό μας. 

Σήμερα, η επιτυχία και η υπεροχή έχει γίνει αυτοσκοπός μας καθιστώντας μας ναυαγούς στο δικό μας μοναχικό κομμάτι. Καθενας μας χτίζει τον δικό του ατομικό κόσμο, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπο μας. Είναι, ωστόσο, βιώσιμος αυτός ο διχασμός που δημιουργείται στον βωμό της προσωπικής μας επιτυχίας; Μάλλον η υπενθύμιση της Πανγαίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες προβλέπεται πως οι ήπειροι θα ενωθούν ξανά σε εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, δημιουργώντας την υπέρ-ήπειρο Pangea Ultima. Όπως υποστηρίζεται, η Αφρική θα συγχωνευθεί με την Ευρώπη ενώ η Αυστραλία θα μετακινηθεί προς την Ασία. Φαίνεται παράλογο, όμως κανένας μεγάλος βαθύς ωκεανός δεν θα βρίσκεται ανάμεσα μας. 

Μπορεί άραγε αυτός ο επαναπροσδιορισμός να εφαρμοστεί σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο; Σας καλούμε να μοιραστούμε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, να ενώσουμε τα σπασμένα κομμάτια μας και να δημιουργήσουμε ξανά τη δίκη μας Πανγαία. Πρέπει να μοιράσουμε τις ιδέες μας, να συζητήσουμε αληθινά  και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του διχασμού και να εξυψώσουμε την αξία της προσφοράς και της ενότητας. Πρέπει να κάνουμε ξανά τη διαίρεση πρόσθεση.